Podziel się:
Aioli - domowy majonez czosnkowy
Dieta: · niskowęglowodanowa · po prostu smaczne ·
Domowej roboty majonez czosnkowy smaczny, gęsty, aksamitny, bez sztucznych barwników i aromatów. Warto spróbować. Tym razem przepis samego Jamiego Olivera.
Składniki
Mały obrany ząbek czosnku
Duże żółtko, najlepiej z jaj z chowu wolnowybiegowego lub ekologicznego
Łyżeczka musztardy Dijon
285 ml oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia (extra vergine)
285 ml "zwykłej" oliwy z oliwek lub innego oleju
sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Dokładnie rozetrzeć ząbek czosnku z 1/2 łyżeczki soli. DO naczynia włożyć żółtko i musztardę i wymieszać je razem, ubijając. Po dokładnym zmieszaniu należy dodawać bardzo małymi porcjami na zmianę oba oleje. Po wmieszaniu 1/4 olejów można nieco zwiększyć dodawane porcje. Kiedy całość olejów jest już ubita, dodać czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Rodzaj potrawy sos | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 10 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Sgerr