Strona główna Dieta śródziemnomorska sos Ajvar

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Ajvar

Dieta: · śródziemnomorska ·

Bałkański sos (a właściwie pasta) bakłażanowo - paprykowo - pomidorowa. Warto zrobić większą ilość, trochę ostrego i trochę łagodnego - doskonale pasuje do wszystkich mięs, jest też dobry jako awaryjny sos do ryżu lub makaronu.

© patrisyu - Fotolia.com


Składniki
4 duże pomidory
4 papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 bakłażany (średnie)
papryczka chili (jeśli wersja ma być ostra)
5 łyżek oleju (nie oliwy)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka słodka, sól, pieprz


Wykonanie
Paprykę podzielić na połówki, wyjąć gniazda nasienne i grillować ją lub upiec w piekarniku aż będzie miała czarną skórkę. Natychmiast po wyjęciu włożyć do odpornego na temperaturę worka foliowego. Po wystygnięciu skórka powinna dać się łatwo zdjąć.

Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę, pokroić na kawałki. Bakłażany pokroić i poddusić na 3 łyżkach oleju, dodać pomidory, drobno pokrojone chili (z wyjętymi pestkami) chili, czosnek i cebulę, resztę oleju i dusić pod przykryciem aż warzywa puszczą sok. Odparować największą ilość płynu, dodać paprykę, dusić jeszcze chwilę, zmiksować na gładką masę, a potem dodać koncentrat, przyprawić i jeszcze przez kilkanaście minut redukować sos, cały czas mieszając (uwaga - pryska) aż uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do tygodnia, albo włożyć do słoików i pasteryzować.

Rodzaj potrawy sos Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Polecamy Oferty pracy