Podziel się:
Ajvar
Dieta: · śródziemnomorska ·
Bałkański sos (a właściwie pasta) bakłażanowo - paprykowo - pomidorowa. Warto zrobić większą ilość, trochę ostrego i trochę łagodnego - doskonale pasuje do wszystkich mięs, jest też dobry jako awaryjny sos do ryżu lub makaronu.
Składniki
4 duże pomidory
4 papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 bakłażany (średnie)
papryczka chili (jeśli wersja ma być ostra)
5 łyżek oleju (nie oliwy)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka słodka, sól, pieprz
Wykonanie
Paprykę podzielić na połówki, wyjąć gniazda nasienne i grillować ją lub upiec w piekarniku aż będzie miała czarną skórkę. Natychmiast po wyjęciu włożyć do odpornego na temperaturę worka foliowego. Po wystygnięciu skórka powinna dać się łatwo zdjąć.
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę, pokroić na kawałki. Bakłażany pokroić i poddusić na 3 łyżkach oleju, dodać pomidory, drobno pokrojone chili (z wyjętymi pestkami) chili, czosnek i cebulę, resztę oleju i dusić pod przykryciem aż warzywa puszczą sok. Odparować największą ilość płynu, dodać paprykę, dusić jeszcze chwilę, zmiksować na gładką masę, a potem dodać koncentrat, przyprawić i jeszcze przez kilkanaście minut redukować sos, cały czas mieszając (uwaga - pryska) aż uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do tygodnia, albo włożyć do słoików i pasteryzować.
Rodzaj potrawy sos | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia