Podziel się:
Americano
Dieta: · po prostu smaczne ·
Koktajl z Campari, słodkiego wermutu i wody sodowej. Jego twórcą jest Gaspare Campari, który zaserwował go w swoim barze Caffè Campari, 1 latach 60-tych XIX wieku. Na początku - z powodu pochodzenia składników - był nazywany "Milano-Torino". Obecna nazwa jest swego rodzaju hołdem dla dużej liczby Amerykanów, którzy chętnie raczyli się tym drinkiem na przełomie XIX i XX wieku.
Składniki
50 ml Campari Bitter,
50 ml czerwonego wermutu,
woda sodowa,
kostki lodu
Wykonanie
Campari i wermut wlać do shakera, dobrze zmieszać.
Do wysokiej szklanki wrzucić lód, przelać wymieszane alkohole i uzupełnić wodą sodową.
Rodzaj potrawy drinki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 1 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: Mirosław