Podziel się:
Aromatyczna Bruschetta
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Włoska kuchnia w pełnej krasie smaków, barw i zapachów. Doskonała przekąska na letnie kolacje ale też na inne pory roku (wtedy trzeba użyć dobrze osączonych pomidorów z puszki).
Składniki
1 długa bagietka francuska, pokrojona na 12 kawałków
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 ½ łyżki stołowej soku z limonki
1 łyżka stołowa zmielonej kolendry
½ szklanki posiekanych pomidorów ( np. lima )
½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
½ szklanki drobno pokrojonej kolorowej papryki
2 wyciśnięte ząbki czosnku
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Smarujemy każdy kawałek bagietki oliwą po czym układamy na blasze i opiekamy przez około 5 minut. Pozostałe składniki mieszamy w misce i układamy na ciepłych grzankach. Można doprawić do smaku sola i pieprzem.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 282 kcal Białko: 7 g |
Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 43 g |
Przepis dodany przez: yasqlka