Podziel się:
Awokado z sałatką
Dieta: · niskokaloryczna ·
Składniki
1 mały por
10 dag szynki plasterkach
10 dag wędzonej polędwicy w plasterkach
1 puszka ananasów
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
3 łyżki oleju
2 dojrzałe awokado
3-5 łyżek gęstej śmietany
Wykonanie
Por umyć, pokroić w cienkie krążki, blanszować w osolonym wrzątku ok. 4 minut, odcedzić, osączyć. szynkę i polędwice pokroić w cienkie paski.
Ananasy osączyć (sok zachować), pokroić na małe kawałki. 4 łyżki soku ananasowego wymieszać z octem winnym, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać olej, wymieszać. Sosem skropić pory, ananasy i szynkę, dokładnie wymieszać.
Awokado umyć i przekroić na pół, wyjąć pestki, napełnić sałatką.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 210 kcal |
Przepis dodany przez: ena