Podziel się:
Awokado z tuńczykiem
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskowęglowodanowa ·
Składniki
2 dojrzałe (ale nie bardzo miękkie) awokado
łyżka soku z cytryny
2 ugotowane na twardo jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
szczypiorek, natka pietruszki
łyżka gęstego jogurtu
sól, pieprz do smaku
UWAGA; wszystkie składniki powinny być wcześniej schłodzone zw lodówce.
Wykonanie
Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i lekko wydrążamy, powiększając otwór wokół pestki. Spryskujemy owoce sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Żółtka, kawałki awokado z drążenia i tuńczyka miksujemy na gładką masę, białka drobno siekamy, podobnie zieleninę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Sgerr