Podziel się:
Baba drożdżowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kg mąki tortowej (odsypać z tej porcji 1 szklankę, a w zamian za to dodać
1 szklankę krupczatki)
6o g drożdży (lub 1 i 1/2 torebki drożdży instant)
10 żółtek
ok. 400 ml mleka
kostka dobrego masła
1/2 szklanki oleju
3 ugotowane ziemniaki
200 g cukru pudru (można dać ciut więcej)
łyżka ekstraktu waniliowego
rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa [najlepiej smażona domowym
sposobem]
50-100 ml wódki lub rumu
Wykonanie
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, zalać mlekiem zostawić do podrośnięcia. Rozczyn wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem pudrem, dodać ciepłe mleko, mąkę, ziemniaki ugniecione na puree, bakalie, na końcu po wyrobieniu stopione masło i olej. Dobrze wyrobić, napełnić wysmarowane tłuszczem foremki do mniej niż połowy wysokości, zostawić do wyrośnięcia.
Delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem (niekoniecznie), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Piec 30-35 minut do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, wyjąć delikatnie z formy. Polukrować lekko ciepłe.
Niepolukrowane baby można przechowywać w foliowych woreczkach - trzeba do nich zapakować jeszcze letnie ciasta, wtedy dłużej zachowają świeżość. Jeśli torebka zrobiła się wilgotna (ciasto było zbyt ciepłe) trzeba ją zmienić, gdyż babka może rozmięknąć.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Źródło: na podstawie przepisu limby z forum GW
Przepis dodany przez: Ewunia