Podziel się:
Baba wielkanocna parzona
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
50o g mąki
pół kostki masła (125 g)
150 g cukru
5 żółtek
50 g drożdży
szklanka mleka,
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
Wykonanie
Z łyżki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wrzącym mlekiem zalać połowę mąki, dokładnie rozetrzeć, na gładką masę. Po przestygnięciu połączyć z rozczynem, ponownie zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z zaczynem, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopioną i ostudzoną margarynę, wyrabiać tak długo aż nie będzie kleiło się do miski aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do 1/3 wysokości do form wysmarowanych tłuszczem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w temperaturze 160-170 stopni. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: yasqlka