Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Baba wielkanocna parzona

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Baba wielkanocna parzona

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Profotokris - Fotolia.com


Składniki
50o g mąki
pół kostki masła (125 g)
150 g cukru
5 żółtek
50 g drożdży
szklanka mleka,
cukier waniliowy
tłuszcz do formy


Wykonanie
Z łyżki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wrzącym mlekiem zalać połowę mąki, dokładnie rozetrzeć, na gładką masę. Po przestygnięciu połączyć z rozczynem, ponownie zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z zaczynem, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopioną i ostudzoną margarynę, wyrabiać tak długo aż nie będzie kleiło się do miski aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do 1/3 wysokości do form wysmarowanych tłuszczem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w temperaturze 160-170 stopni. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 25 (nie licząc wyrastania i pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 10




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy