Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Babka dwukolorowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Babka dwukolorowa

Dieta: · po prostu smaczne ·

© krynio - Fotolia.com


Składniki
500 g mąki
350 g cukru
250 g masła
4 jajka
200 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki kakao


Wykonanie
Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodawać na zmianę mleko (170 ml) i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia, do reszty dodać kakao i pozostałe mleko, delikatnie połączyć składniki, wylać na ciasto w formie.

Piec 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjąć z formy po lekkim przestudzeniu, chłodne ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 10




Przepis dodany przez: glicynia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy