Podziel się:
Babka dwukolorowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
500 g mąki
350 g cukru
250 g masła
4 jajka
200 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
Wykonanie
Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodawać na zmianę mleko (170 ml) i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia, do reszty dodać kakao i pozostałe mleko, delikatnie połączyć składniki, wylać na ciasto w formie.
Piec 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjąć z formy po lekkim przestudzeniu, chłodne ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: glicynia