Podziel się:
Babka gotowana
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
6 jajek
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
50 ml wódki
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
ekstrakt waniliowy - 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, utrzeć do białości. Dodać wódkę, ekstrakt waniliowy, obie mąki, proszek do pieczenia, sparzone rodzynki obtoczone w mące a na końcu ubite na sztywną pianę białka (najpierw dodać 1/3 i zamieszać żeby rozluźnić masę, a potem pozostałą pianę bardzo delikatnie wmieszać). Ciasto przełożyć do specjalnej formy do gotowania babek, wysmarowanej tłuszczem i wstawić do naczynia z wrzącą wodą (do 3/4 wysokości). Gotować ok. 70 minut, pozostawić formę w wodzie na jeszcze 10 minut, a potem wyjąć, otworzyć i wyjąć babkę. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: glicynia