Podziel się:
Babka herbaciana
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
300 g mąki
100 g cukru
1 jajko, 1 żółtko
100 g masła
1 szklanka mocnego naparu z herbaty (najlepiej zwykłej czarnej, ale mogą być też aromatyzowane)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g rodzynek
polewa:
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
gorąca woda
Wykonanie
Opłukane rodzynki włożyć do naczynia z wrzącą herbatą i trzymać na brzegu ognia przez 5 minut (w temperaturze bliskiej wrzeniu). Odcedzić rodzynki a herbatę całkowicie wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą pianę z cukrem, dodawać jajo i żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dolać zimna herbatę i na końcu dodać rodzynki.
Przełożyć ciasto do formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, piec 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka.
Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny dodając po kropelce gorącą wodę do uzyskania gęstej jednolitej polewy. Schłodzoną babkę polać polewą. Bardzo smaczna jest też polana rozpuszczoną białą czekoladą.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Książka/segregator z przepisami
Przepis dodany przez: Ewunia