Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Babka jesienna

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Babka jesienna

Dieta: · po prostu smaczne ·

© evgenyb - Fotolia.com


Składniki
2 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 średnie winne jabłka
szklanka posiekanych orzechów
garść rodzynek

Polewa:
100 g masła
2 łyżeczki mleka
0,5 szklanki brązowego cukru


Wykonanie
Utrzeć cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy na puszystą masę. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, sodę, cynamon i sól, dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników. Dodać obrane i posiekane jabłka oraz siekane orzechy i rodzynki, wymieszać łyżką.

Masę wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką dużej formy na babkę i wstawić na 70-80 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (pieczemy do "suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie przez 20 minut a potem wyjąc na kratkę kuchenną.

Mleko, brązowy cukier i masło podgrzewać w małym naczyniu na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, mieszać aż cukier się rozpuści i zdjąć z ognia. Lekko schłodzoną polewą polać jeszcze ciepłe ciasto.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy