Podziel się:
Babka jesienna
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
2 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 średnie winne jabłka
szklanka posiekanych orzechów
garść rodzynek
Polewa:
100 g masła
2 łyżeczki mleka
0,5 szklanki brązowego cukru
Wykonanie
Utrzeć cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy na puszystą masę. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, sodę, cynamon i sól, dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników. Dodać obrane i posiekane jabłka oraz siekane orzechy i rodzynki, wymieszać łyżką.
Masę wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką dużej formy na babkę i wstawić na 70-80 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (pieczemy do "suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie przez 20 minut a potem wyjąc na kratkę kuchenną.
Mleko, brązowy cukier i masło podgrzewać w małym naczyniu na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, mieszać aż cukier się rozpuści i zdjąć z ognia. Lekko schłodzoną polewą polać jeszcze ciepłe ciasto.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka