Podziel się:
Babka jogurtowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Bardzo wilgotna, puszysta i łatwa do zrobienia - ważne żeby odpowiednio długo ubijać jajka.
Składniki
4 jajka
500 g mąki
300 g cukru
300 ml jogurtu naturalnego (bez cukru!)
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej albo innych kandyzowanych owoców
Wykonanie
Ubić jaja z cukrem na puszystą, kremową masę (trwa to ok 10 minut). Dodać jogurt, potem olej i ekstrakt a na końcu partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem
i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem - napełnić w 3/4 objętości formy.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzona babkę posypać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia