Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Babka jogurtowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Babka jogurtowa

Dieta: · po prostu smaczne ·

Bardzo wilgotna, puszysta i łatwa do zrobienia - ważne żeby odpowiednio długo ubijać jajka.

© GaToR-GFX - Fotolia.com


Składniki
4 jajka
500 g mąki
300 g cukru
300 ml jogurtu naturalnego (bez cukru!)
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej albo innych kandyzowanych owoców


Wykonanie
Ubić jaja z cukrem na puszystą, kremową masę (trwa to ok 10 minut). Dodać jogurt, potem olej i ekstrakt a na końcu partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem
i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem - napełnić w 3/4 objętości formy.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzona babkę posypać cukrem pudrem.


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy