Podziel się:
Babka orzechowo - cynamonowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
6 jajek
1 kostka masła lub margaryny (250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1,5 szklanki cukru
pół paczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
lukier:
cukier puder
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
Masło roztopić, przestudzić. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami mąki zmieszane z proszkiem, kakao, cynamon, orzechy. Na końcu wlać roztopione masło, wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
Piec w temperaturze 170 stopni, 40-50 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i polać lukrem cytrynowym. Zamiast cytryny można do lukru użyć ciepłej wody i odrobiny rumu.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: jesien21