Podziel się:
Babka piernikowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
400 g płynnego miodu
250 g cukru
150 g masła
5 łyżek kakao
4 jajka
500 g mąki pszennej
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
120g posiekanych migdałów
5 łyżeczek przyprawy korzennej
Wykonanie
Miód, cukier i masło podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia a następnie dodać jajka, kakao i przyprawę korzenną.
Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać bardzo drobno. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanymi migdałami. Połączyć z masą miodową.
Masę przelać do dużej (lub dwóch mniejszych) formy na babkę (max. 2/3 formy, ciasto sporo rośnie). Piec ok 1h. w temperaturze 180 stopni. Pozostawić w formie do wystygnięcia, polać czekolada i ozdobić skórką pomarańczową.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: karima