Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Babka piernikowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Babka piernikowa

Dieta: · po prostu smaczne ·

© ozgur ozgen - Fotolia.com


Składniki
400 g płynnego miodu
250 g cukru
150 g masła
5 łyżek kakao
4 jajka
500 g mąki pszennej
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
120g posiekanych migdałów
5 łyżeczek przyprawy korzennej


Wykonanie
Miód, cukier i masło podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia a następnie dodać jajka, kakao i przyprawę korzenną.
Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać bardzo drobno. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanymi migdałami. Połączyć z masą miodową.

Masę przelać do dużej (lub dwóch mniejszych) formy na babkę (max. 2/3 formy, ciasto sporo rośnie). Piec ok 1h. w temperaturze 180 stopni. Pozostawić w formie do wystygnięcia, polać czekolada i ozdobić skórką pomarańczową.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy