Podziel się:
Babka serowo - cytrynowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
250 g masła
500 g mąki
250 g cukru
250 g sera do wypieków, raczej chudego (lub chudy ser zmielony)
4 jajka
skórka i sok z 1/2 cytryny + ew. aromat cytrynowy
1 proszek do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, sól, a na końcu po jednym jaja, skórkę cytrynową i ew. aromat. następnie masę ucierać z serem aż będzie jednolita. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, żeby płatami spadało z łyżki, w razie potrzeby dodać trochę wody by nie były za gęste.
Przełożyć ciasto do formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 170 stopni 50-60 minut. Wystudzić ok 10 minut w formie, wyjąć na kratkę, studzić aż będzie lekko ciepłe, nakłuć w kilku miejscach na przykład patyczkiem do szaszłyków i nasączyć przez te otwory sokiem z cytryny zmieszanym z taką samą ilością wody. Ciasto powinno być lekko wilgotne ale nie mokre. Całkowicie wystudzić, tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia