Podziel się:
Babka wielkanocna
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
500 g mąki luksusowej
100 g masła
250 ml mleka
30 g drożdży
1 jajko
2 żółtka
120 g cukru
50 g rodzynek
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka ekstraktu z wanilii
lukier
1. białko
250 g cukru pudrru
sok z cytryny
Wykonanie
Rodzynki sparzyć, skórkę posiekać, drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem, posypać łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia. masło roztopić i lekko schłodzić.
Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrobić ciasto wbijając do niego jak najwięcej powietrza. Na końcu dodać bakalie, ekstrakt i partiami masło. Ciasto ma odstawać od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek. Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni, aż babki będa lekko odstawać od formy, do "suchego patyczka".
Wyjąć, przestudzić na kratce, polukrować lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 25 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: Ewunia