Podziel się:
Babka ziemniaczana
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
2,5 kg ziemniaków
500 g boczku
4 duże cebule
3 ząbki czosnku
4 jajka
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Boczek pokroić w kostkę, podobnie cebulę i czosnek. Boczek usmażyć na chrupko na patelni, zdjąć i na tłuszczu pozostałym po smażeniu poddusić na złoto cebulę i czosnek, w razie potrzeby dodając olej. Boczek i cebulę dodać do lekko odciśniętej masy ziemniaczanej, razem z tłuszczem z patelni. Dodać jajka i przyprawy, wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać mąkę ziemniaczana lub odrobinę soku z ziemniaków. Masę wyłożyć do natłuszczonej formy. Piec ok 1,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Wierzch można przykryć folią aluminiową, jeśli będzie się mocno rumienił. Podawać na ciepło.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: ena