Podziel się:
Bakłażan nadziewany mięsem
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków ·
Bakłażany stają się coraz popularniejsze. To przepis dla tych, którzy nie chcą "nasączać" tych smacznych warzyw dużą ilością oleju. W wersji bardziej dietetycznej żółty ser można pominąć lub zastąpić fetą.
Składniki
1 duży bakłażan
1 cebula
1 pomidor
150 g mięsa mielonego
30 g sera żółtego
sól, pieprz, bazylia
olej
Wykonanie
Bakłażana przekroić wzdłuż, delikatnie wydrążyć. Miąższ posiekać razem z pomidorem i cebulą, podsmażyć na oleju, dodać mięso i przyprawy, podlać łyżką wody, dusić kilka minut. Farszem napełnić bakłażana, wierzch posypać połową tartego sera, piec pod przykryciem ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć, posypać resztą sera, zapiec do zrumienienia.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 2 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Węglowodany: 11 g |
Przepis dodany przez: kate