Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Bakłażan nadziewany mięsem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Bakłażan nadziewany mięsem

Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków ·

Bakłażany stają się coraz popularniejsze. To przepis dla tych, którzy nie chcą "nasączać" tych smacznych warzyw dużą ilością oleju. W wersji bardziej dietetycznej żółty ser można pominąć lub zastąpić fetą.

© teressa - Fotolia.com


Składniki
1 duży bakłażan
1 cebula
1 pomidor
150 g mięsa mielonego
30 g sera żółtego
sól, pieprz, bazylia
olej


Wykonanie
Bakłażana przekroić wzdłuż, delikatnie wydrążyć. Miąższ posiekać razem z pomidorem i cebulą, podsmażyć na oleju, dodać mięso i przyprawy, podlać łyżką wody, dusić kilka minut. Farszem napełnić bakłażana, wierzch posypać połową tartego sera, piec pod przykryciem ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć, posypać resztą sera, zapiec do zrumienienia.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 2
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Węglowodany: 11 g




Przepis dodany przez: kate




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta dla diabetyków - najnowsze przepisy
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dżem niskocukrowy
Biszkopt z białek
Sernik odchudzający
Faszerowane bagietki z serkiem topionym
Polecamy Oferty pracy