Podziel się:
Bakłażan w sezamie
Dieta: · śródziemnomorska · niskowęglowodanowa ·
Składniki
2 bakłażany
2 łyżki soli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia
2 ząbki czosnku
pieprz do smaku
olej do smażenia
6 łyżek sezamu
Wykonanie
Bakłażany umyć, pokroić na plastry, posolić, odczekać aż wypłynie sok, opłukać i wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Koncentrat wymieszać z oliwą, pieprzem, bazylia i zmiażdżonym czosnkiem. Nie dodawać soli.
Plastry bakłażanów usmażyć (na patelni nieprzywierającej) posmarowane olejem. Ułożyć na ruszcie, posmarować połową sosu i posypać połową sezamu. Zapiekać 5 minut w temperaturze 200 stopni lub pod grillem. Obrócić, posmarować drugą częścią sosu, posypać resztą sezamu, zapiekać kolejne 3-5 minut. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielną przekąskę.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc odstaania bakłażanów) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia