Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Bakłażany faszerowane pieczarkami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Bakłażany faszerowane pieczarkami

Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·


Składniki
2 średnie bakłażany
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Bakłażany przeciąć na pół, usunąć szypułki, wydrążyć w środku, skropić sokiem z połowy cytryny i mocno posolić. Odstawić na 10 minut, po czym spłukać wytworzony płyn a bakłążany zblanszować przez 3-4 w osolonym wrzątku.

Pieczywo tostowe wysuszyć w piekarniku i pokruszyć jak tartą bułkę.

Wydrążone części bakłażana skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Cebulę raze ze szczypiorem i czosnek drobno posiekać i poddusić na oleju. Dodać kawałki bakłażana i pokrojone w plastry pieczari. Dusić aż niemal całkowicie odparuje utworzony przez warzywa płyn. Dołożyć pół posiekanej natki, doprawić, dodać śmietanę, pokruszone pieczywo tostowe, i przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody lub bulionu. Na końcu zmieszać masę ze startą mozzarellą. Nakładać do połówek bakłażanów.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Podawać posypane pozostałą natką i zyiarnami słonecznika.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 40 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 280 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 30 g




Przepis dodany przez: jo-asienka




Komentarze

Wilhelmina     |     09:20:47, 04-04-2007
Wszystkie przepisy są mi znane w takich, lub lekko zmienionych wariantach.Te potrawy są naprawdę dobre.Dziw, że nikt nie komentuje, choć napewno niejeden skorzysta.Może to skrępowanie przed funkcją jaką Pani przypadła w udziale? Wykonanie stronki w profilu doskonałe. Żebym o ja tak umiała!


Malgorzata 50     |     01:45:42, 21-06-2007
Pyszne ! Zrobiłam i JESZCZE zrobię zięki za przepis

Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta dla diabetyków - najnowsze przepisy
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dżem niskocukrowy
Biszkopt z białek
Sernik odchudzający
Faszerowane bagietki z serkiem topionym
Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Dieta niskokaloryczna - najnowsze przepisy
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Aksamitny krem szpinakowo – serowy
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Wigilijna zupa grzybowa
Polecamy Oferty pracy