Strona główna Dieta śródziemnomorska przekąski Bakłażany po sycylijsku

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Bakłażany po sycylijsku

Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa ·

© Gabrieldome - Fotolia.com


Składniki
4 młode bakłażany
oliwa z oliwek
świeże oregano
czosnek
sol


Wykonanie
Młode bakłażany pokroić wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Jeżeli bakłażany są starsze to obrać je ze skorki.

Plastry posolić i odczekać aż pokażą sie kropelki soku. Wytrzeć je do sucha i upiec najlepiej na ruszcie aby były widoczne paseczki od rusztu.

W międzyczasie przygotować następujący sosik: Kilka łyżek oliwy zmiksować z czosnkiem i ze świeżym oregano i ewentualnie sola.

W salaterce albo kamionce układać warstwami plastry bakłażanów smarując sosikiem z oregano. Po ułożeniu wszystkiego w kamionce przycisnąć lekko i poczekać kilka godzin aż sie" przegryza".

Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 35 (2 godz na przegryzienie) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4

Źródło: przepis przyjaciolki Vittori Morone



Przepis dodany przez: Pani Slowikowa




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta dla diabetyków - najnowsze przepisy
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dżem niskocukrowy
Biszkopt z białek
Sernik odchudzający
Faszerowane bagietki z serkiem topionym
Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Polecamy Oferty pracy