Podziel się:
Bakłażany po sycylijsku
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa ·
Składniki
4 młode bakłażany
oliwa z oliwek
świeże oregano
czosnek
sol
Wykonanie
Młode bakłażany pokroić wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Jeżeli bakłażany są starsze to obrać je ze skorki.
Plastry posolić i odczekać aż pokażą sie kropelki soku. Wytrzeć je do sucha i upiec najlepiej na ruszcie aby były widoczne paseczki od rusztu.
W międzyczasie przygotować następujący sosik: Kilka łyżek oliwy zmiksować z czosnkiem i ze świeżym oregano i ewentualnie sola.
W salaterce albo kamionce układać warstwami plastry bakłażanów smarując sosikiem z oregano. Po ułożeniu wszystkiego w kamionce przycisnąć lekko i poczekać kilka godzin aż sie" przegryza".
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 (2 godz na przegryzienie) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: przepis przyjaciolki Vittori Morone
Przepis dodany przez: Pani Slowikowa