Podziel się:
Bananowa zupa-krem
Dieta: · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Składniki
2 duże dojrzałe banany
1 litr odtłuszczonego bulionu drobiowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki ryżowej
pół szklanki gęstej śmietany 12%
łyżka posiekanych pistacji
łyżka masła
łyżeczka curry
Wykonanie
Na maśle zeszklić wyciśnięty czosnek i drobniutko posiekaną cebulę. Posypać curry, dodać pokrojonego w plastry jednego banana.
Kiedy banan zacznie się lekko rozpadać zalać chłodnym bulionem, z roztrzepaną mąką. Gotować 10 minut, po czym zmiksować i przetrzeć przez sito.
Do zupy wrzucić drugiego banana pokrojonego w plastry, zagotować i natychmiast podawać posypaną pistacjami.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie |
Przepis dodany przez: ena