Podziel się:
Barszcz biały
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
2 litry wywaru na wędzonce lub wędzonej kiełbasie
zakwas z mąki pszennej razowej (gotowy lub robiony tak jak zakwas z mąki żytniej)
6 białych kiełbasek parzonych
2 średnie marchewki
1 średni por
1 mały seler
1 mała pietruszka
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
6 jajek na twardo
majeranek, pieprz, sól do smaku
natka pietruszki
Wykonanie
Warzywa pokroić w plastry lub słupki, ugotować do miękkości w wywarze, z dodatkiem liści laurowych, czosnku i ziela angielskiego. Wlać zakwas i zagotować. Włożyć kiełbaski i podgrzać je. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zahartować śmietanę kilkoma łyżkami wywaru i przelać do zupy. Podawać z dodatkiem jaj na twardo, posypany zieleniną.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia