Podziel się:
Barszcz czerwony wigilijny
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1,5 l wywaru z warzyw
1 kg buraków
20 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżeczki masła
1 butelka koncentratu z buraków (nie kwaszonego)
sól, cukier, czosnek i majeranek do smaku
Wykonanie
Grzyby umyć, namoczyć, dodać z płynem po moczeniu i ugotować. Buraki umyć, oczyścić, zalać w całości wrzątkiem i ugotować do miękkości. Następnie obrać i zetrzeć na tarce i dodać do wywaru warzywnego. Dolać wywar z grzybów, koncentrat i lubczyk, chwilę pogotować. Cebulę podsmażyć na maśle, na złoto, dodać posiekane grzyby jeszcze chwilę dusić. Barszcz doprawić i przecedzić. Dodać duszoną cebulę.
Podawać w filiżankach, z uszkami lub pasztecikami.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Klaudia