Podziel się:
Barszcz postny (wigilijny)
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·
Składniki
5 średnich buraków
1 pęczek włoszczyzny
3 średnie cebule
butelka koncentratu barszczu
2 łyżki octu winnego
1 łyżka cukru
4 suszone grzyby
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 2 liście laurowe
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie
Grzyby umyć i namoczyć na kilka godzin w wodzie. Ugotować i odcedzić, zostawiając wywar.
Oczyszczoną włoszczyznę i pokrojone w paski buraki włożyć do 1 litra wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach, ugotować (ok. 60. minut na małym ogniu), odcedzić i wymieszać z wywarem grzybowym. Doprawić koncentratem barszczu, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać ocet. Podawać gorący z uszkami, groszkiem ptysiowym lub pasztecikami.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: ena