Podziel się:
Befsztyk tatarski inaczej
Dieta: · śródziemnomorska · niskowęglowodanowa ·
Składniki
pół kilograma dobrej wołowiny - ligawa, polędwica
olej (2-4 łyżki)
odrobina wody
kapary (raczej drobne)
siekane oliwki
przyprawa "maggi"
sól, pieprz, papryka, odrobina pieprzu Cayenne
ewentualnie 4 żółtka jaj
Wykonanie
Wołowinę posiekać, można zmielić, ale siekana ma lepszy smak. Z wołowiny wyrobić zwarte, jednolite ciasto, podlewając nieco wodą. Wyrobioną wołowinę odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Dodać nieco oleju, wyrobić ponownie. Doprawić "maggi" i innymi przyprawami.
Z "ciasta" uformować befsztyki z charakterystycznym wgłębieniem, ułożyć na talerzyku, obsypując kaparami i siekanymi oliwkami. Dla tych co lubią, do wnętrza befsztyka żółtko jajka (jajko wcześniej sparzyć wrzątkiem - wiadomo, salmonella).
Można podawać na grzankach. Smacznego.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ggacki