Podziel się:
Bieda gulasz ziemniaczany
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
6 średnich ziemniaków
3 średnie cebule
5 dag wędzonki (wędzony boczek lub coś innego, np wędzona słoninka)
2 łyżki oleju
2 listki maggi ogrodowego (lubczyku)
sól
pieprz ziołowy mielony
papryka mielona słodka i ostra
2 łyżki kminku (ja dałam troszeczkę kminku całego i troszeczkę kminku mielonego)
2 szklanki wody
szczypior
2 łyżki kwaśnej śmietany (ale niekoniecznie)
Wykonanie
Pokroić bardzo drobno boczek i wytopić na skwarki .
Obrane ziemniaki pokroić w grubą kostkę, a cebule w kostkę. Na usmażony boczek wrzucić cebulę i smażyć aż się zrobi złota .
Dolać olej i rozgrzać go . Dołożyć ziemniaki i kminek. Smażyć mieszając aż ziemniaki się lekko zrumienią . Podlać wodą, lekko osolić i dusić aż zmiękną .
Doprawić do smaku papryką mieloną , pieprzem , solą .
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany posypany pokrojonym szczypiorem
Taki gulasz można podać dokładając plasterki kiełbasy lub podsmażoną kiełbasę obok , albo z jajkiem sadzonym.
Przepis z bloogu Buniabaje w kuchni
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Źródło: kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Autor: Babciagramolka-Bunia
Przepis dodany przez: Dorota45