Podziel się:
Biszkopt pod torty, galaretki, inne ciasta z kremem i bez kremu
Dieta: · po prostu smaczne ·
Biszkopt pod tory, galaretki, inne ciasta z kremem i bez kremu - wysoki po upieczeniu - 4 cm.
na blachę o wymiarach 47 cm x 25 cm - górne brzegi blaszki
Składniki
* 6 jaj
* 1 szkl. mąki pszennej
* ½ szkl. mąki ziemniaczanej
* 1 ½ szkl. cukru
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżki octu
* 2 szczypty soli
Wykonanie
1. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy piane z białek na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier rozpuszczony.
2. Do żółtek dodajemy szczyptę soli (wzmaga kolor żółty) i ocet, wszystko dobrze mieszamy, np. widelcem lub łyżeczką.
3. Mąkę pszenną, kartoflaną i proszek do pieczenia mieszamy razem w miseczce.
4. Do ubitej piany dodajemy żółtka i miksujemy, następnie przesiewamy wymieszaną mąkę i delikatnie łączymy z pianą, mieszając szpatułką pianę od zewnątrz do środka miski – powoli, aby nie rozbić ubitej piany z jajek.
5. Wylewamy na blaszkę i tu bardzo ważne, papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy .
6. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 160 - 170 C.
7. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Ciasto upiec na 2 dni przed uroczystością, aby się lepiej kroił. Na 1 dzień przed uroczystością, skropić ponczem lub mocną, słodką herbatą (na drugi dzień po skropieniu ponczem – nie czuć kartoflanki na zębach), przełożyć kremem, wykończyć owocami i galaretką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub chłodnym miejscu (lepiej się kroi i wykłada na talerz).
Uwaga: trochę słodki, sugerowałabym ¾ szkl. cukru, ewentualnie 1 szklankę….
ale to jest kwestia smaku, jak kwaśny owoc, to biszkopt może być słodki…. :)
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 20 |
Autor: Baszko
Przepis dodany przez: baszko