Podziel się:
Biszkopt z białek
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Ciasto (w wersji ze słodzikiem) polecane dla cukrzyków. Bez choresterolu.
Składniki
6 białek
5 dkg cukru (pudru) lub 6 pastylek słodziku
5 łyżek mąki
3 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
zamiennie może być kurkuma + olejek cytrynowy
1 łyżka do posmarowania blaszki
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier (słodzik) i ubijać na garnku z wrzącą wodą. Wsypać mąkę, skórkę i wymieszać.
Do posmarowanej blaszki (najlepiej tortownicy) włożyć biszkopt i piec w piekarniku ok. 20 minut. Nalepiej wystudzić go razem z piekarnikiem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (bez pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 60 kcal Białko: 25 g |
Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 80 g |
Źródło: własne
Autor: fujara 41
Przepis dodany przez: fujara41