Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Brytyjskie świąteczne ciasto owocowo-bakaliowe

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Brytyjskie świąteczne ciasto owocowo-bakaliowe

Dieta: · po prostu smaczne ·

Ciężkie, wilgotne i bogate w smaku ciasto jest zmodyfikowanym przepisem na weselny tort z programu "Hairy Bikers". Rewelacyjnie wygląda na świątecznym stole i stanowi ciekawą odmianę po polskich piernikach. Nie zawiera orzechów, może więc być dobrą alternatywą dla alergików (ale wtedy nie używamy marcepanu do zdobienia).

© sugar0607 - Fotolia.com


Składniki
500 g mąki
1 kg sułtanek
500 g rodzynek
50 g posiekanych daktyli
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka (lub więcej jeśli ciasto ma mieć korzenny posmak) mieszanych przypraw korzennych
200 ml jęczmiennego syropu słodowego (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
300 g golden syrupu lub brązowego syropu ryżowego
7 jaj
250 ml oleju
100 g startej marchewki
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
40 g suszonych ananasów, namoczonych w 4 łyżkach wody i posiekanych
1/2 łyżeczki kardamonu


Wykonanie
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, sodę, sól i przyprawy a następnie dodać bakalie i dobrze wymieszać. Do masy dodać syrop słodowy i golden syrup, bardzo dokładnie połączyć składniki, następnie dodawać w kolejności (mieszając aż wszystko się połączy przed dodaniem kolejnego produktu) roztrzepane jajka, olej, marchewkę i skórki z cytrusów, ananas i kardamon. Dobrze wymieszaną masę przełożyć do natłuszczonej blachy ok 20x30 cm lub tortownicy 26-28 cm, tak by ciasto nie sięgało ponad 3/4 wysokości formy. Formę należy przed pieczeniem owinąć podwójnie złożonym papierem do pieczenia, a górę ciasta zabezpieczyć krążkiem takiego papieru położonym na cieście. Zabezpieczy to długo piekące się ciasto przed spaleniem.

Wstawić ciasto do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika i piec 3-4 godziny, sprawdzając patyczkiem stan dopieczenia.

Upieczone ciasto dokładnie owinąć (można skropić jeszcze gorące brandy lub whisky) i pozostawić na przynajmniej 2 dni, aby odpoczęło. Ja robię je na tydzień przed świętami i bardzo szczelnie owijam. Dzień przed świętami ozdabiam je masą marcepanową i białą polewą cukrową, jednak nie jest to konieczne. Można też uzyć polewy czekoladowej, choć tradycyjne brytyjskie ciasto świąteczne jest zazwyczaj białe na zewnątrz.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: wysoki
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 20

Źródło: Hairy Bikers



Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy