Podziel się:
Budyń z Marchwi
Dieta: · lekkostrawna ·
Składniki
Marchewki - 4 szt.
Jajka - 2 szt
kasza manna - 1 łyżka
olej sojowy
lub słonecznikowy - 1 łyżka
małe czerstwe bułki - 2 szt.
mleko - 1/2 szklanki
bułka tarta - 1 łyżka
sól, cukier
posiekana zielona pietruszka 1 łyżka
Wykonanie
Formę budyniową posmarować ojejem, wysypać bułką tartą. Umytą marchew ugotować, ostudzić, zemleć w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułką, dodać kaszę mannę, sól, cukier do smaku i żółtka.Z białek ubić pianę i dodać do masy, wymieszać. Włożyć do przygotowanej formy, szczelnie zamknąć, gotować w łaźni wodnej około 45 mnin.
Podawać z sosami lub jako dodatek do drugich dań
Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 (tylko gotowanie) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 120 kcal Białko: 5 g |
Tłuszcze: 3 g |
Przepis dodany przez: lawenda