Podziel się:
Budyń z mięsa
Dieta: · lekkostrawna ·
Składniki
2 szklanki mielonego gotowanego mięsa
1 namoczona bułka
1 łyzka masła
1 żółtko
3 białka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanego koperku
sól, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Formę budyniową lub 1,5 litrowy garnuszek ze szczelna przykrywką wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Utrzeć masło, dodając namoczoną i lekko odciśniętą bułkę, nastepnie żółtko, po czym zmielone mięso i jednocześnie sztywno ubitą pianę, tartą bułkę i wszystkie przyprawy.
Masę lekko wymieszać nałożyc do przygotowanej formy ( mięso powinno siegać do 3/4 wysokości naczynia), zamknąć , zawiesic formę w drugim garnku z wrzącą wodą i gotować na niezbyt silnym ogniu ok 1 godz. Po tym czasie wyjąć nieco przestudzić. Budyń wyłożyć na talerz, przybrać liśćmi sałaty. Podawać z sosem koperkowym, pomidorowym czy białym z ryżem na sypko.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 220 kcal |
Przepis dodany przez: antomiszy
Komentarze
antoter | 20:41:32, 30-09-2007 Dobrze byłoby wiedziec jeszcze jaki rodzaj mięsa autorka poleca.Poza tym nazwa "budyń z mięsa" jakoś mi nie przystaje do tego dania wolałbym tradycyjną nazwę dla tego typu dań, np; "pasztet z , .... np. kurczaka, a `la budyn". Pozdrawiam. antoter. antoter | 20:42:43, 30-09-2007 Dobrze byłoby wiedziec jeszcze jaki rodzaj mięsa autorka poleca.Poza tym nazwa "budyń z mięsa" jakoś mi nie przystaje do tego dania wolałbym tradycyjną nazwę dla tego typu dań, np; "pasztet z , .... np. kurczaka, a `la budyn". Pozdrawiam. antoter. Zobacz też
|