Podziel się:
Buraczki do obiadu
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Z pysznych, gotowych buraczków ze słoiczka, które smakują ja te, robione przez nas w domu. Z dodatkiem papryki.
Składniki
• 2 słoiki buraczków tartych
• 1 duża papryka czerwona
• 2 łyżki mąki
• kilka łyżek oliwy z oliwek
• sól, cukier, ocet lub kwasek cytrynowy do smaku
• ok. pół szklanki wody
• natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie
Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju a następnie dodajemy do buraczków. Doprawiamy cukrem, solą i octem lub kwaskiem cytrynowym tak, aby otrzymać słodko-kwaśny smak.
Na patelni rumienimy mąkę z oliwą a następnie wlewamy trochę zimnej wody tak, aby powstał sos. Jeżeli jest za gęsty dolewamy więcej wody, intensywnie mieszając. Buraczki mieszamy z sosem i dusimy przez chwilę na małym ogniu. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych.
Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Firma Bracia Urbanek
Autor: Firma Bracia Urbanek
Przepis dodany przez: PR CLUB