Podziel się:
Buraczki z czosnkiem po rosyjsku
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
25 dag buraków, 2 dag łuskanych orzechów włoskich, 6 dag kwaśnej śmietany 18%, 5-6 ząbków czosnku, sól, pieprz czarny mielony
Wykonanie
Buraki ugotować w całości (w zależności od wielkości buraków może to zajżć od 1 do 2 godz.), ostudzić, obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki do warzyw. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Łuskane orzechy włoskie sparzyć, ostudzić, lekko posiekać.
Buraczki wymieszać z czisnkiem i śmietaną, doprawić wg uznania solą i mielonym pieprzem.
Wyłożyć do salaterki, posypać posiekanymi orzechami.
Serwować jako dodatek do mięs pieczonych podawanych na zimno oraz wszelkiego rodzaju wędlin.
Śmietanę można zastąpić majonezem lub mieszaniną śmietany i majonezu.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: kalendarz 2015
Autor: ?
Przepis dodany przez: Srebrzysta