Podziel się:
Całoroczne ciasto z owocami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Ciasto jest bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i uniwersalne. Można je piec wiosną z rabarbarem, a potem kolejno ze wszystkimi sezonowymi owocami; truskawkami, jagodami, wiśniami, śliwkami i jabłkami. Zaś w zimie z owocami mrożonymi.
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 margaryna
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
owoce
Wykonanie
Ubić pianę z białek, dodać cukier i na końcu żółtka. Tę masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia,wreszcie wlać ciepłą, rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką formę,wylać ciasto i dość grubą warstwą nałożyć owoce. Można zrobić kruszonkę i posypać owoce. Jeśli ma to być ciasto bardzo eleganckie z jakiejś szczególnej okazji - ubić sztywną pianę z dwóch białek, dodać pół szklanki cukru, ubijać nadal i sztywną wyłożyć na owoce.
Piec w średnio gorącym piekarniku,aż zacznie się rumienić.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (piec 45 min.) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 25 |
Autor: dostałam ten przepis od mojej cioci 30 lat temu
Przepis dodany przez: Czapla53
Komentarze
Malwina | 21:51:40, 10-04-2011 Piekłam wczoraj z robionym przeze mnie latem musem jabłkowym..wyszło bardzo pulchne i smaczne..i nie narobiłąm się..dzieki teris | 07:33:19, 30-04-2011 Wypróbowałam ten przepis.Rzeczywiście ciasto bardzo smaczne, smak różnorodny w zależności od dodanych owoców.Bardzo łatwe do wykonania. Dzięki za udany przepis. Zobacz też |