
Podziel się:




Candy apples (jabłka karmelizowane)
Dieta: · po prostu smaczne ·

Składniki
12 małych jabłek, raczej miękkich i średnio soczystych12 patyczków do szaszłyków
1 kg cukru
250g masła
4 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki wrzątku
czerwony barwnik spożywczy

Wykonanie
Cukier, masło i ocet włożyć do garnka o grubym dnie, w którym wrze mała ilość wody. Po podgrzaniu dodać barwnik i zagotować wszystko. Utrzymywać syrop przez około 10 minut w temperaturze ok 150 stopni, nie mieszając po rozpuszczeniu cukru. Sprawdzić czy karmel jest gotowy, wlewając kroplę na miseczkę z zimną wodą - karmel powinien natychmiast stwardnieć.
Przygotować miskę z lodowatą wodą (najlepiej z dodanymi kostkami lodu). Jabłka umyć, dokładnie osuszyć, nadziać na patyki do szaszłyków (wbijać do połowy jabłka). Zanurzać jabłka w karmelowym syropie a następnie w lodowatej wodzie. Gotowe jabłka przekładać na talerz lub tacę wyłożoną papierem - do stwardnienia. Jeśli chcemy posypać owoce orzechami lub innymi posypkami nie należy zanurzać ich w wodzie - będą wtedy dłużej stygły.

Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |


Przepis dodany przez: Ewunia