Podziel się:
Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane z serem żółtym
Dieta: · po prostu smaczne ·
Wspaniałe danie, które z pewnością pokocha cała Twoja rodzina!
Składniki
500 g szpinaku
paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
200 g sera żółtego Gouda
1 jajko
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany 18%
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Wykonanie
Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki. Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce i połowę wymieszać ze szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Całość polać resztą śmietany i posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego!
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: MSM Mońki
Autor: MSM Mońki
Przepis dodany przez: Gastrosfera