Podziel się:
Cannelloni z pieczarkami
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Włoska kuchnia w pełni swojego smaku. Aromat wina i czosnku, delikatne warzywa oraz makaron cannelloni tworzą kompozycję kuszącą dla każdego wielbiciela południowych klimatów.
Składniki
25 dag makaronu canelloni
35 dag pieczarek
puszka pomidorów bez skórki
1 duża cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki mąki
sól, pieprz
1/2 szklanki czerwonego wina
oregano, bazylia
10 dag startego parmezanu
Wykonanie
Pieczarki opłukać, osuszyć i posiekać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, razem z pieczarkami podsmażyć na oliwie, oprószyć mąką, wymieszać. Dodać wywar z warzyw, wino i mieszając gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Nadziać tym farszem canelloni, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, obłożyć resztą warzyw, zalać drugą połową farszu wymieszaną z parmezanem.
Zapiekać 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 220 kcal |
Przepis dodany przez: ena