Podziel się:
Cannelloni z warzywami
Dieta: · niskocholesterolowa · niskokaloryczna ·
Lekkie letnie danie, zawierające mnóstwo smaku i niewiele kalorii. Doskonała propozycja do wykorzystania w sezonie świeżych warzyw. Oczywiście można swobodnie zmieniać ich skład, wybierając ulubione smaki i aromaty.
Składniki
Składniki:
25 dag makaronu canelloni z pszenicy durum lub razowego
50 dag marchewki
35 dag pieczarek
50 dag różyczek brokułów
1 duża cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
sól, pieprz
szklanka śmietany 12 proc.
szczypta gałki muszkatołowej
10 dag startego parmezanu (opcjonalnie)
Wykonanie
Pieczarki opłukać, osuszyć i posiekać. Marchewki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na posolony wrzątek, po 2 minutach dodać brokuły i gotować przez 3 minuty. Osączyć, wywar zachować. Cebulę i czosnek drobno posiekać, razem z pieczarkami podsmażyć na maśle, oprószyć mąką, wymieszać. dodać wywar z warzyw, śmietanę i mieszając gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Połowę sosu wymieszać z warzywami, nadziać tym farszem canelloni, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, obłożyć resztą warzyw, zalać drugą połową sosu wymieszaną z parmezanem. Zapiekać 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 300 kcal |
Przepis dodany przez: yasqlka
Komentarze
admin | 21:34:44, 07-12-2006 barzo przyjemne lekkie jedzenie - polecam do tego równie lekkie, dobrze schłodzone białe wino Zobacz też
|