Podziel się:
Capellini alla marinara
Dieta: · śródziemnomorska · po prostu smaczne ·
Italia to kraj słynący nie tylko z wykwintnej kuchni, ale także wyjątkowego szacunku do jedzenia i zasad panujących przy stole.
Składniki
200 g makaronu Capellini Nidi
Oliwa z oliwek
Pół puszki pomidorów pelati
150 g krewetek
150 g fileta z dorsza lub halibuta
25 g masła
2 ząbki czosnku
3 szalotki
25 g natki pietruszki
25 ml białego wina
Sól, pieprz
Wykonanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. W tym czasie w garnku na oliwie przesmażamy posiekany czosnek i szalotki. Dodajemy krewetki, pokrojoną w kostkę rybę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy chwilę i dodajemy wino. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i posiekaną natkę. Dodajemy ugotowany makaron i podajemy gorący.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 3 |
Źródło: synertime
Autor: synertime
Przepis dodany przez: synertime