Podziel się:
Caprese
Dieta: · śródziemnomorska ·
Dojrzałe pomidory, włoska mozzarella, świeża bazylia i aromatyczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - kwintesencja śródziemnomorskich smaków.
Składniki
300 g sera mozzarella
2 duże dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Mozzarellę i pomidory pokroić na plastry o gribości ok 5 mm. Układać na przemian na talerzu. Skropić sosem z octu oliwy pieprzu i soli i posypać porwanymi w ręku listkami bazylii.
Przed podaniem trzymać przez godzinę w lodówce w, po czym wyjąć na 15 minut, by pomidory odzyskały swój aromat.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 10 (nie licząc chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 2 |
Przepis dodany przez: Sgerr
Komentarze
wanda41 | 18:19:06, 05-05-2008 Swietne danie na śniadanie lub kolację. Wspaniałe w smaku. Polecam . Wanda 41 Zobacz też |