Podziel się:
Caprese z buraka i oscypka
Dieta: · wysokowapniowa ·
Produkty mleczne są źródłem wysokowartościowego białka i witaminy B2. Odpowiednia ilość wapnia i witaminy D w diecie może uchronić przed osteoporozą oraz zapobiec łamliwości kości w starszym wieku. Ponadto nabiał pomaga chronić organizm przed nadciśnienie
Składniki
2 średnie buraki
100 g oscypka (najlepiej okrągły)
2 czubate łyżki orzeszków piniowych
pęczek natki pietruszki
1/5 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
starta skórka z ½ cytryny
½ szklanki octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru
Wykonanie
Buraki ze skórką gotujemy na parze aż staną się miękkie (minimum 30 minut). Po ostudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy w cienkie plastry (najlepiej mandoliną). Oscypek kroimy w plasterki. Orzeszki prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Poszatkowaną natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i oliwę z oliwek miksujemy na jednolity sos. Plastry buraka kładziemy na przemian z oscypkiem, całość posypujemy orzeszkami oraz polewamy sosem pietruszkowym i odparowanym octem balsamicznym: ocet balsamiczny odparowujemy z cukrem aż stanie się gęsty.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: www.mamanaczasie.pl
Autor: Monika Mrozowska
Przepis dodany przez: Ewunia
Zobacz też
|