Podziel się:
Cebulowa z temperamentem
Dieta: · dla diabetyków · niskowęglowodanowa · niskokaloryczna ·
Różowe wino, słodka i ostra papryka oraz szczypta chili dodają klasycznej francuskiej zupie temperamentu zarówno w kolorycie jak i w smaku.
Składniki
1 kg cebuli
2 łyżki oleju z pestek winogron
3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
150 ml różowego wytrawnego wina
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól, pieprz do smaku
150 g żółtego ostrego sera o niskiej zawartości tłuszczu
Wykonanie
Cebulę obrać i pokroć w cienkie półplasterki. Poddusić na oleju, tak by wchłonęła cały tłuszcz i zeszkliła się, częściowo się rumieniąc. Zalać cebulę bulionem i gotować na małym ogniu do całkowitej miękkości, aż zacznie się rozpadać (ok. 20-30 minut).
Miękką cebulę zmiksować razem z wywarem na gładką, dość gęstą masę. Dodać słodką i ostrą paprykę, ocet i wino. Gorować razem jeszcze 5-6 minut, do zagęszczania zupy. Doprawić chili, pieprzem i solą.
Podawać bardzo gorącą, posypaną startym żółtym serem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 80 kcal |
Przepis dodany przez: yasqlka