Podziel się:
Chałka rumowo - bakaliowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
500 g mąki
20 g drożdży
3 łyżki letniego mleka
50 g cukru
50 g miękkiego masła
pół szklanki maślanki
1 jajo
szczypta soli
100 g rodzynek
50 ml rumu
50 g siekanych migdałów
50 g siekanych orzechów pistacjowych
pół szklanki cukru pudru
Wykonanie
Drożdże rozprowadzić w mleku, zostawić do wyrośnięcia. Zaczyn dodać do mąki, wymieszać z jajem, maślanką, cukrem, solą, wyrobić ciasto, dodać masło, ponownie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki namoczyć przez 1/2 godziny w rumie, następnie odsączyć (zachować rum), dodać do ciasta razem z 2/3 migdałów i pistacji. Wymieszać, wyrobić ponownie i podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek i zapleść je w warkocz. Gotową chałkę włożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy, pozostawić na 20 minut a potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut. Lekko przestudzoną chałkę polukrować lukrem z cukru pudru i rumu i posypać migdałami i pistacjami.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia