Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Chleb bananowy

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Chleb bananowy

Dieta: · po prostu smaczne ·

©  matka_Wariatka - Fotolia.com


Składniki
1 szklanka cukru
1/4 kostki masła
2 jaja
3-4 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki orzechów włoskich


Wykonanie
Cukier utrzeć z margaryną, dodać całe jajka, wymieszać. Banany rozgnieść i przez 30 sec. mieszać z wodą używając trzepaczek miksera. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać orzechy i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Podłużną formę wysmarować tylko na dnie, wlać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 70-90 minut (aż brzegi ciasta będą odstawały od blachy). Zostawić w piekarniku na 5-10 minut.

Uwaga, chleb bananowy ma tendencję do tworzenia zakalca jeśli banany były duże, a piekliśmy za krotko. Lepiej piec go dłużej na niższej temperaturze.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 90 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4

Autor: Faye Sylwestrowicz



Przepis dodany przez: jo-asienka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy