Podziel się:
Chleb biały bez wyrabiania
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Inna wersja łatwego pieczywa z kuchni "Domowego kucharza". Można go wykorzystać nawet jako pieczywo tostowe.
Składniki
4 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ. 650)
0,5 łyżeczki suszonych drożdży
1,5 łyżeczki soli
2,25 szklanki ciepłej wody
Wykonanie
Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszać. Dodać wodę i mieszać aż składniki dokładnie połączą się. Naczynie przykryć folią i odstawić na 18 godzin w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wybić z ciasta powietrze, uformować i ułożyć w formie do pieczenia wysypanej mąką. Pozostawić na kolejne 2-3 godziny, do podwojenia objętości. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec 45 minut.
Rodzaj potrawy pieczywo | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Źródło: Domowy kucharz
Autor: Michael Smith
Przepis dodany przez: yasqlka