Podziel się:
Chleb domowy
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Łatwy w przygotowaniu, szybki w pieczeniu i bardzo smaczny. Dodatek otrąb i ziaren nie tylko poprawia smak ale sprawia, że chleb jest także zdrowszy. Można go robić także z mąki pełnoziarnistej.
Składniki
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
płaska łyżka soli
1,5 szklanki wody
płaska łyżka soli
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka oliwy
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, dodać drożdże oraz ciepłą wodę. Wymieszać mikserem lub drewnianną łyżką - ciasto powinno być stosunkowo luźne, ale nie lejące.
Dużą miskę dokładnie wysmarować oliwą, przełożyć do niej ciasto, tak aby w całości pokryło się oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na conajmniej 1 godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przebić je dłonią i podzielić na 2 części. Każdą z części wyjąć na posypaną mąką stolnicę, ukśztałtować płaski placek i zwinąć go w rulon o długości odpowieadającej formie - keksówce. Przełożyć ciasto do natłuszczonej oliwą i wysypanej mąką formy, podobnie zrobić z drugą porcją ciasta. Odstawić formy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wypełni formy, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Piec około 15 minut aż włożony do ciasta patyk będzie suchy po wyjęciu.
Rodzaj potrawy pieczywo | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: jo-asienka