Podziel się:
Chleb z ziemniaków
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1/2kg ziemniaków, 35-40 dag mąki, 2-4 dag drożdży, 5 jajek, 5 łyżek letniego mleka, 1łyżka cukru, masło, sól
Wykonanie
Drożdże wraz z cukrem, letnim mlekiem oraz odrobiną mąki wymieszać na zaczyn.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wyłożyć na ściereczkę i odcisnąć sok do naczynia. odciśnięte ziemniaki szybko połączyć z zaczynem Dodać jajka i pozostałą mąkę - otrzymaną masę doprawić do smaku, po czym wyrobić na gęste ciasto, a następnie odstawić na mniej więcej 20 min do wyrośnięcia. Sok z ziemniaków wylać, zaś osadzoną na dnie naczynia skrobię dodać do ciasta.
Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 min) - powinno podwoić swoją objętość.
Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 200st.C), po czym piec ok. 60 min. Upieczony chleb wyjąć z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Chleb z ziemniaków najlepiej podawać do dżemów, marmolad, miodu ...
Rodzaj potrawy pieczywo | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 120 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: kalendarz 2015
Autor: ?
Przepis dodany przez: Srebrzysta
Komentarze
wylewski | 11:20:29, 18-08-2016 Jejku, jadłem pączki z ziemniaków w tłusty czwartek, były pyszne nie wiedziałem, że można z nich zrobić chleb, ale super! michalnowakowski | 13:29:31, 06-07-2017 Pierwsze slysze o takim chlebie ale chyba muszę to wypróbować. zmrkotwi52lu | 12:35:05, 31-12-2018 Brakuje tylko fotki ale zapewne pycha Zobacz też |