Podziel się:
Chłodnik litewski
Dieta: · niskocholesterolowa · wysokowapniowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Zaskocz rodzinę i przygotuj im tradycyjny chłodnik litewski. To doskonała propozycja obiadowa na letnie popołudnie.
Składniki
1 pęczek botwiny z młodymi buraczkami
1,5 l odtłuszczonego jogurtu
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pół szklanki posiekanego koperku
2 pokrojone w drobną kostkę ogórki
6 jaj na twardo (opcjonalnie)
Wykonanie
Duży pęczek botwiny (wraz z młodymi buraczkami) umyj i posiekaj. Obrane buraczki pokrój w kostkę. Włóż wszystko do garnka, zalej 120 ml wody i duś przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia, następnie wymieszaj z jogurtem.
Dodaj 2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pół szklanki posiekanego koperku i 2 pokrojone w drobną kostkę ogórki. Posól do smaku i odstaw na 1,5 godziny do lodówki.
Chłodnik możesz przyozdobić szczypiorkiem lub ugotowanym na twardo pokrojonym jajkiem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: setab